Comanda CD online
amazon.com iTunes  
biografie

Dacă a cânta la chitară înseamnă numai excelenţă muzicală şi măiestrie instrumentală, oricine va admite că Maxim Belciug este un unul dintre cei mai străluciţi chitarişti. Dar când îl vezi pe scenă, trăindu-şi muzica într-o profundă căutare a unui “duende” personal, când auzi “cele cinci spade” încrucişându-se undeva între teamă şi curaj, sensibilitate şi vigoare, înfrângere şi triumf, atunci înţelegi că este un artist. Şi când muzica tace, îţi rămâne bucuria de a fi pătruns, odată cu sunetul chitarei, mai adânc în intimitatea sufletului tău.

(Petre Codreanu, muzicolog, consultant artistic al Filarmonicii George Enescu)

maximbelciug1
Maxim Belciug s-a născut la 25 august 1967 în Bucuresti. Începe studiul chitarei clasice la vârsta de 10 ani şi în scurtă vreme obţine Premiul I într-un concurs de chitară, la prima ediţie a Festivalului de Chitară Clasică de la Sinaia (1983). Cu acest prilej susţine şi primul său recital în cadrul Filarmonicii bucureştene.

În 1993, după obţinerea licenţei în Filologie în cadrul Universităţii din Bucureşti, se dedică muzicii şi chitarei, concertând adesea pe scenele provinciei şi ale Bucureştilor.

În 1998, Maxim lansează primul său CD: “Miniaturi Eclectice” – o colecţie alcătuită din compoziţii pentru chitară clasică mai puţin popularizate.

Incepând cu anul 2000, Maxim se implică total şi exclusiv in demersul de a “reimprieteni” publicul român cu muzica şi chitara clasică. Astfel, apariţiile sale pe senă se intensifică: susţine recitaluri pe scene din ţară şi din străinatate şi este invitat să participe la diverse festivaluri internaţionale de chitară sau de muzică de cameră.Traseul recitalurilor sale leagă Romania de Serbia, Ungaria, Polonia, Austria, Franta, Scandinavia, Italia, Spania, etc.

În 2004 îi apare un nou CD, cu lucrări din Renaştere. În 2005 apar 2 noi CD-uri, de data aceasta in formula de voce (Maria Raducanu) acompaniată la chitară; unul cuprinzând muzică rusească (“Troika”), celălalt muzică spaniolă (“La Tarara”). În primăvara anului 2006, Maxim dedică publicului un nou CD de chitară solo, intitulat “Preafrumoase”.

Deşi de obicei îl regăsim cântând ca solist in aerul mai rarefiat al filarmonicilor şi ateneelor din ţară sau străinătate, mulţi au avut şansa de a-l asculta şi în cluburi . «Ce este important, ce urmăresc eu, este ca oamenii, şi mai ales tinerii, să audă chitara. Nu contează unde cânţi – spune Maxim Belciug – contează ce oferi cântând».